- Xantar 2024 ofrecerá un espazo dedicado a produtos con selos de calidade galegos, destacando catas e talleres de viños, licores e alimentos locais.
A feira gastronómica Xantar 2024, que se celebrará en Ourense do 24 ao 27 de outubro, volverá ser o epicentro do turismo gastronómico internacional cunha proposta que resalta os produtos agroalimentarios galegos con selos de calidade diferenciada. Nesta vixésimo quinta edición, a presenza de produtos con indicacións xeográficas protexidas (IXP) e denominacións de orixe (DO) será clave para atraer tanto a profesionais do sector como ao público en xeral, reforzando o posicionamento de Galicia como referente no ámbito agroalimentario.
O evento contará cunha caseta de 147 metros cadrados xestionado pola Axencia Galega da Calidade Alimentaria, que ofrecerá un extenso programa de catas, talleres e degustacións. Dez empresas galegas coexpositoras mostrarán os seus produtos, mentres que un túnel de viños permitirá aos asistentes degustar as bebidas premiadas nas Catas de Galicia 2024, incluíndo viños, augardentes e licores tradicionais galegos.
Un dos puntos fortes do programa será a presentación dos alimentos galegos con IXP como o Lacón Gallego, a Pataca de Galicia, a Faba de Lourenzá e os Grelos de Galicia, que protagonizarán varios talleres de degustación. Estes produtos non só distínguense pola súa calidade, senón que tamén representan o compromiso de Galicia coa preservación das súas tradicións gastronómicas. Así mesmo, haberá catas comentadas de viños das denominacións de orixe (DO) Ribeira Sacra, Monterrei e Valdeorras, entre outras, xunto con produtos artesanais e ecolóxicos.
O programa de actividades será variado e estenderase ao longo dos catro días da feira. Destacan demostracións culinarias que utilizarán cortes singulares de Tenreira Galega e Vaca Galega-Boi Galego, en combinación con viños locais, ademais de talleres de repostería e elaboracións con produtos autóctonos como a castaña e o mel galego.
Esta edición de Xantar reforza a importancia dos selos de calidade para diferenciar os produtos galegos nun mercado global. A través de iniciativas como esta, os produtores locais logran non só aumentar a súa visibilidade, senón tamén conectar directamente con consumidores e profesionais do sector que buscan autenticidade e excelencia nos produtos que elixen.
En definitiva, Xantar 2024 non só será unha oportunidade para degustar a diversidade gastronómica de Galicia, senón tamén para reafirmar a aposta da comunidade por un modelo alimentario sostible, de calidade e profundamente ligado ao seu territorio.